Dagindeling

Logo4smalll

Dagindeling

Het ritmisch voltrekken van de dag is een voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Momenten van rust en van activiteit wisselen elkaar af.

We werken zoveel mogelijk met natuurlijke materialen en biologische voeding.

Dagritme ‘t Tulpje:

07:00-08:00 uur binnenkomst en ontvangst van de kinderen/broodjes bakken.

09:30 opruimen/ochtendkring/fruit en sap.

10:00 opruimen/verschonen en toilet/naar buiten.

11:30 lunch die kan bestaan uit een zelf gemaakt broodje, gezonde wrap en/of soep.

Vanaf 12:30 naar bed, rusten, spelen of activiteit oudere kinderen.

15:30 drinken met een groente/fruit spiesje

16:00 buiten/binnen spelen.

Vanaf 17:00 Vanaf nu kunnen kinderen worden opgehaald.

Rond 17.30 uur water drinken met iets te eten voor de kinderen die later worden opgehaald.

18:00 zal er warm worden gegeten met de kinderen die ‘s avonds worden opgehaald of die blijven slapen.

Met goed weer gaan we eerder naar buiten.

De jongste kinderen (baby’s) volgen hun eigen ritme. De gastouders en de ouders bespreken regelmatig het te volgen dagritme van deze kinderen.

Buitendag in tuin en/of bos (maandag of vrijdag)

Op deze dag ligt het accent op natuurbeleving en tijdens deze dag is vrijwel de hele groep de hele ochtend in het bos te vinden. Op niet al te grote afstand is het vroege vogelbos, het Den Uyl Park, Kathedralenbos en Almere Jungle te vinden. Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn de peuters langer of korter in het bos. Ze kunnen daar klimmen en klauteren, naar de herten, de seizoenen beleven, dieren ontdekken, beestjes zoeken en volop spelen. Voor deze peuters zijn een aantal aanvullende afspraken:

  • Goede kleding is belangrijk voor het welbehagen van het kind. Daarom is een goed waterdicht regenpak, laarzen en in de winter een skipak/broek en sneeuwlaarzen voorwaarde om mee te kunnen gaan.
  • De broodmaaltijd is in het bos, een trommeltje met een paar boterhammen wordt door de gastouders meegenomen inclusief drinken en ochtendfruit.
  • Wij zullen per whats-app contact houden met de ouders m.b.t. informatie over de benodigde kleding, speelplek, teken, zonnebrand, etc.
  • Het voordeel als gastouderpaar is dat er eigenlijk altijd een buitendag kan zijn, er is ten slotte altijd nog iemand thuis met de kleintjes.

De ouders zullen de avond voor de buitendag op de hoogte gebracht worden wat voor kleding de kinderen nodig hebben. Samen met de kinderen pakken we alles wat we nodig hebben in, nog een kleine plas/verschoonronde en om 09:15 uur gaan we op stap. Buiten, op onze speelplek hebben we rond 10:15 uur een tussendoortje met fruit en sap en rond 11:15 uur eten we onze boterhammen met sap of thee. Natuurlijk zorgen we voor schone handen voor het eten/drinken! Verschonen en plassen gaat meestal tussendoor. Daarna nog even spelen en om 12:15 gaan we weer terug naar huis.

De activiteiten van de ochtend worden bepaald door de plek waar we spelen en ook door het weer.

De binnendagen (dinsdag, woensdag en donderdag)

Hier ligt het accent meer op binnen activiteiten. De materialen lokken spel uit en stimuleren de fantasie.

Daarnaast staan gezamenlijke activiteiten zoals tekenen, schilderen, deeg/broodjes maken, appelmoes koken, knutselen en in de tuin werken dagelijks op het programma. Ook zijn de liedjes, versjes en verhalen wat uitgebreider. Voor deze dagen gelden geen aanvullende afspraken.

Op de binnendagen wordt vrij gespeeld tot 9:30uur. Aansluitend ochtendspel en sap/fruitkring. Daarna opruimen, verschoonronde en buitenspelen in de tuin. Rond 11:20 uur

gaat de groep naar binnen en eet aan tafel. Dan volgt de activiteit van de dag en een verhaal sluit de ochtend af.